søndag 13. desember 2009
Hjelp, det er snart jul!
mandag 7. desember 2009
EVS-seminar i Bretagne
Vel "hjemme" i Dunkerque etter ei kjempeflott uke i Bretagne. Litt sliten og lei etter forrige uke så jeg fram til å gjøre noe helt annet. Paul og jeg dro søndag formiddag. Bretagne regnes jo også for å være nord i Frankrike, men det er fortsatt langt unna Dunkerque! Frankrike er større enn man skulle tro. Først tok vi tog til Lille, og derfra var det en fire timers lang togtur til Rennes. Der venta vi ca halvannen time, så vi fikk litt tid til å gå rundt i byen. Fikk veldig lyst til å dra tilbake dit ved en annen anledning.
Togturen til Redon tok ca 40 minutter, og der ble vi møtt av de fleste av de andre volontørene som skulle delta, men også noen volontører som er EVS'ere i Redon (EVS står altså for European Volontary Service). En av dem, en svenske, var den første som tok kontakt. Hyggelig fyr! Vi snakka faktisk ikke norsk/svensk, men fransk! Bra å ikke alltid ta den letteste løsninga... ;) Vi ble tatt godt i mot. Jeg ble innlosjert på rom med ei fra Egypt, ei fra Marokko og ei fra Hellas. Det er tydeligvis mulig å være EVS selv om du ikke bor i Europa. De virka da hyggelige. Vi var fire av de 23 deltakerne, som kom fra 15 forskjellige land.
På kvelden hadde vi noen bli-kjent-aktiviteter før vi fikk pizza til kvelds. Orka ikke å ta gå ut på kvelden, selv om det var noen som ville finne ut hva Redon hadde å by på av barer. Gikk til sengs i rimelig tid. I senga lå jeg og leste litt. De første, tydelige kulturforskjellene kom fram da hun fra Marokko rigga seg til for å be. Hun bretta ut et slags bønneteppe og begynte å be. Jeg, som ikke har så altfor stor kunnskap om hvordan det er å være muslim i praksis, ble jo ganske overraska! Jaja, det er jo spennende med andre kulturer.
Neste dag starta med "Mission Possible ou (eller) Impossible". Vi fikk en liste med ulike oppgaver som skulle løses. Vi fikk en gitt tid som tre av oppgavene skulle løses på, som fylte ut tiden. Vi valgte å tegne Europakartet, få ti personer på et ganske lite, "flyvende teppe", og å lage et kvadrat av gruppa i blinde. Ikke enkle oppgaver, men vi greide det sånn høvelig bra. Dette var en av de mange gode øvelsene vi gjorde, som var veldig pedagogiske, for å bli bedre kjent, og å lære å samarbeide i ei stor gruppe.
Ellers gikk mye av "undervisninga" ut på å reflektere over prosjektet vi deltar på, og det å være volontør. Vi gikk også gjennom selve programmet EVS, og den store organisasjonen som EVS er en del av, Aktiv Ungdom. De må ha et enormt budsjett, når 8000 € blir satt av til hver EVS'er. Det er jo fantastisk at det finnes slike muligheter, men det er kjempesynd at det er så lite kjent. I Norge er det en liten organisasjon for eks-volontører som jobber for å spre ordet om EVS og Aktiv Ungdom, så jeg tenker å melde meg inn der etter oppholdet i Frankrike.
Mandag kveld var det lagt opp til at alle skulle få en liten omvisning i byen, med 10 000 innbyggere, kombinert med en barrunde. Altså, vi var bare på én bar; det var ikke sånn at vi gikk innom de 29 barene som var i den lille byen, bare litt større enn Sortland.
Å bli kjent med de andre gikk tok ikke lang tid. Fikk naturligvis ikke like god kontakt med alle, men særlig ei fra Tyskland som heter Janna og en av samme nasjonalitet ved navn Sebastian var utrolig hyggelige. En som heter Melih fra Tyrkia var en som de fleste kom godt overens med. Han hadde nok et stort behov for å være sosial, for der hvor han er volontør har han ingen, stakkars. I tillegg må han ha visum for å være i Frankrike, noe som gjør at han ikke kan reise tilbake til Tyrkia for å besøke familien i juleferien. Jeg innså på seminaret hvor heldig jeg faktisk er!
Vi bodde på et slags ungdomshjem, som også er et slags ungdomsherberge. Det var greie rom - så lenge det er reint er det i orden for meg! Maten var i kantine-stil. Allerede andre dag var jeg lei av frokosten. Det er jo så ufattelig kjedelig med bagett og syltetøy - hver morgen! Til gjengjeld var lunsjen på "størrelse" med det vi nordmenn forbinder med middag. Men det var ikke alltid like godt med den oppvarma lunsj-maten vi fikk til middag. Vel, jeg skal ikke klage:)
Må bare fortelle om en komisk situasjon jeg overvar på rommet mitt, sammen med romkameratene mine. Det var Amina, marokkaneren, som stilte spørsmålet "hva er retningsnummeret her?". Vi svarte litt overraska, at det er jo +33, som i resten av Frankrike. Da brøt hun ut: "Ååå, er vi ikke i England??". Det var umulig å ikke dra på smilebåndet, selv om det kanskje ikke var så snilt. Hun trodde altså at vi var i Storbritannia, siden regionen het Bretagne (Britannia)...! Men hvorfor skulle vi egentlig dra på seminar til Storbritannia når vi alle er EVS'ere i Frankrike??
I Redon var det hele åtte volontører, deriblant svensken jeg allerede har nevnt, og ei fra Norge, faktisk. Fikk bare såvidt prata med henne, noe som var litt synd. Men jeg kan jo alltids prøve å få tak i e-mailadressen hennes. Det er jo fint å dele erfaringer med noen av "samme ulla". Hehe.
Tirsdag kveld hadde spilte vi "Kinball". Vi delte oss inn i fire lag. Poenget med spillet var å ikke la den enorme ballen falle i gulvet. Når noen fra laget hadde fått tak i ballen uten å miste den i bakken, måtte alle på laget legge hånda på ballen, for så å rope fargen på et av de andre lagene og sende den videre til dem på en så vanskelig måte som mulig. Det var vel ingen av oss som var over oss av begeistring for dette spillet, da det var i hovedsak en "lokal bygdetulling" som styrte hele greia.
En av deltakerne var fra Ungarn, og het Gabor. Han var handikappet, på hvilken måte er jeg ikke helt sikker på, men han hadde litt problemer med å snakke, og noen bevegelseshemminger. Han hadde nok en liten hjerneskade også. Uansett; han var en kjempeflott fyr, og var en berikelse for gruppa. Han var utrolig morsom og spøkefull, og jeg synes det er så fint at det er muligheter for de som ikke er som alle andre også!
På seminaret snakka vi endel om fordommer og stereotypi. Det ga meg mye, og jeg fikk kvitta meg med noen fordommer jeg egentlig ikke visste at jeg hadde. For eksempel har jeg hatt et litt "ugg-ugg-syn" (hvis det er forståelig hva jeg mener med det?) på Øst-Europa. De østeuropeerne man hører om i Norge er det jo ofte bare negativ omtale om, så dette, kombinert med uvitenhet, har blitt til fordommer i hodet mitt uten at jeg har tenkt over det. Men på seminaret var det jo utrolig mange hyggelige folk fra Øst-Europa, fra land jeg ikke en gang kan plassere med sikkerhet på kartet; Serbia og Armenia, og andre land som Estland, Latvia og Tsjekkia. Jeg vil vel påstå at delen som handla om fordommer var det som ga meg mest av opplegget vi fulgte. En av aktivitetene vi gjorde i forhold til dette temaet, var å legge ut plakater på gulvet med alle landene som var representert. Så skulle de fra de andre landene skrive på sine stereotypier og fordommer. For Norge ble det ikke så veldig mye positivt; kalde personligheter, kalde mennesker, kaldt vær, ingen humoristisk sans, osv. Men måtte le "alle nordmenn har hus i Spania"!
Vi hadde det utrolig bra, og gruppa ble veldig godt sammensveisa. Det var derfor veldig trist når oppholdet begynte å nærme seg slutten. Siste kveld tok vi oss en fest; det måtte jo til. Veldig gøy:) Det ble ganske seint, gitt. Etter at vi kom fra byen i tre/halv fire-tida, satte vi oss ned i kafeteriaen. Etter en lengre samtale med Sebastian fant vi ut at vi kunne jo være litt sosiale med de mange andre som satt der før vi tok kveld. Vel, når vi kom gikk de andre og la seg, bortsett fra Janna. Vi tre ble raskt ofre for nattevakten som hadde usedvanlig mye på hjertet med tanke på hva klokka var. Med øyne jeg såvidt greide å holde åpne, ble vi sittende nesten en time å høre på klaginga hans over hjemlandet sitt. Det var ikke bare å gå, for han prata i ett sett! Så klokka var altså fem før vi slapp unna og endelig kunne legge oss...
Det var ganske tungt å stå opp knappe tre timer seinere, men opp måtte man. Morgenen gikk med til pakking, før vi evaluerte uka som var gått. Vi fikk med oss matpakke til turen. Vi tok noen gruppebilder, før vi alle gikk til togstasjonen.
Hele gruppa, minus to som måtte dra tidligere. Her skulle vi være tenkende filosofer.
Paul, jeg og en spanjol ved navn Mauricio var de første som dro. Veldig trist å si ha det til de andre... Huff, jeg blir så fort knytta til folk! Ikke alltid like gøy. Togturen til Rennes tok utrolig lang tid, mye lenger tid enn venta, så jeg var sikker på at vi ikke rakk toget videre fra Rennes til Lille. Men de venta på oss, heldigvis!
Jeg hadde forestilt meg at jeg skulle ta igjen litt søvn på togturen, men denne spanjolen var meget pratsom, så ønsket om søvn ble aldri til virkelighet før jeg kom til den kalde leiligheten i Dunkerque.
I postkassa venta hele to pakker; en pakke med Det Nye fra mamma (hun er bare supersnill), og en svær adventspakke fra Randi (selv om pappa også var med på den, men det var Randi som var i pakkekomitéen!). Det var så utrolig koselig, og jeg ble helt overvelda av følelser. Jeg var jo ganske sliten så det hadde vel litt med det og gjøre. I en av pakkene fra de første desemberdagene var det en cd som hun hadde brent til meg med julemusikk: "Maries franske advent". Mens den snurra i cd-spilleren, og jeg åpna de andre pakkene, rant det helt over for meg, og tårene trilla. Bra det ikke er lenge til jeg skal hjem nå, ellers ville jeg vel vært utrøstelig.
Søndag sov jeg ganske lenge. Veldig godt! Fikk gjort unna endel nødvendige ærend, sånn at jeg kunne være klar til neste uke. Idag, mandag, ble jeg møtt av mange hyggelige og smilende ansikter. Selv om jeg allerede savner EVS-folka, var det godt å komme tilbake til de franske volontørene på teamet mitt! :)
tirsdag 24. november 2009
Kontrastfylte dager
Jeg føler at tida bare går fortere og fortere:
- Det virker som at det var i går jeg sist oppdaterte bloggen
- Det er under én uke til advent!
- Jeg har tre arbeidsuker igjen (altså, inkludert denne uka) - én uke i Bretagne
- Det er 26 dager til jeg kommer hjem! (Når jeg starta nedtellinga var det over 50 dager igjen, og det føles ikke som at det er så lenge siden, det heller)
Men det er jo et godt tegn at tida går fort, ikke sant? :)
Vel, jeg har ikke like mye interessant å fortelle som jeg hadde i forrige innlegg, men likevel har jeg en del på hjertet:
Onsdag i forrige uke var vi igjen i assosiasjonen ADIS (aids-prosjektet). Denne gangen var det heldigvis ikke like anstrengt som det var første gang vi var der.
Vi forberedte den internasjonale markeringa av kampen mot AIDS som er 1. desember. "Vi" lagde hukommelsespill (kanskje mer kjent som memory), og en quiz med AIDS som tema. Jeg følte meg egentlig litt ubrukelig, siden jeg ikke skal delta på markeringa, og fikk ikke til å bidra noe særlig.
Torsdag var vi på "miljøprosjektet". Vi besøkte denne leiligheten som skal være så supermiljøvennlig. Vi fikk omvisning, sammen med en annen gruppe, men det var umulig å få med seg den informasjonen som ble gitt, da det var for mange som skulle presse seg inn på de små rommene, i tillegg til at mange snakka seg imellom. Det var altså vanskelig å høre hva som ble sagt, og jeg greier enda ikke å stenge ute støykildene som forstyrrer det jeg egentlig skal lytte til når jeg skal prøve å forstå fransk. I tillegg handlet mye av omvisningen om hvordan man kan unngå ulykker i hjemmet, særlig med tanke på barn. Så det var jo egentlig ikke aktuelt for oss og vårt prosjekt.
Jeg hadde egentlig forventa meg at leiligheten skulle være litt mer spesiell, med spennende, alternative løsninger. Men jeg syntes ikke den var så spennende, og jeg ble egentlig ikke så mye klokere etter besøket i leiligheten.
Fredag gikk med til det samme prosjektet. Vi besøkte flere institusjoner som vi kommer til å ha en del å gjøre med i løpet av året. Vi hadde også en brainstorming med idéer til sammenkomsten vi skal arrangere i mai. Jeg skal jobbe litt med en test som skal fortelle hvor mye akkurat den som tar testen forurenser. Det finnes jo mange slike tester, men den må jo tilpasses den gruppa mennesker som vil møte opp på sammenkomsten vår.
På kvelden inviterte jeg volontørene til meg. Jeg var litt sein med å gi beskjed, så det var jo mange som hadde lagt andre planer. Men likevel var vi syv stykker, blant andre Coralie. Hun hadde tatt med seg kindersjokolade (en av mine favoritter), med julenisse på og greier og greier. Hun er så utrolig snill:)
Vi hadde det da koselig, men jeg var ganske sliten etter uka som hadde gått, så på slutten var jeg veldig trøtt!
Lørdag sov jeg lenge. Deilig! Tok turen inn til sentrum og shoppa litt. Jeg måtte ha ei hvit skjorte til korpsuniformen, pluss ei bukse som kan erstatte ei jeg har slitt ut. I tillegg ble det en bolero jeg skal bruke til julekjolen min, og en genser. Pluss noen dvd'er... Huff, det er ikke bra for kontoen min, dette her.
På kvelden så jeg "Mulholland Drive", en av filmene jeg kjøpte. Jeg gikk ganske tidlig i seng, fordi jeg måtte stå opp kl 08.00 på søndag. Da var det nemlig spilling med korpset som sto på plakaten; messe i "Notre Dame de Rosendaël" - vår frues kirke i Rosendaël, altså den delen av Dunkerque jeg bor i.
Det var selvfølgelig litt tungt å stå opp så tidlig en søndag, særlig når jeg kjente at jeg var litt uggen i kroppen med hoste. Men det gikk da greit. Det musikalske var på ingen måte på topp. Det skyldtes blant annet at det var noen som var med og spilte som aldri er på øvelsene. Jeg forstår ikke at de får lov til å kun være med på konsertene; det er jo veldig ødeleggende for de andre! De er tydeligvis ikke så seriøse i det korpset...
Uansett; en på teamet mitt som heter Xavier kom for å høre meg spille trompet. Haha, jeg fatter ikke at han gadd å stå opp tidlig en søndag morgen for å høre meg spille surt sammen med resten av korpset. Artig at han kom, i hvert fall!
Resten av dagen gikk med til gulv- og klesvask. Hurra.
Mandag hadde vi igjen "Formation Citoyenne". Tema for dagen var “sosiale institusjoner”. På formiddagen besøkte vi en assosiasjon, eller, bevegelse er kanskje et bedre ord, som heter EMMAUS, som jobber mot alle former for diskriminasjon. Her får vanskeligstilte mennesker jobbe og lønn nok til å klare seg. Der var noen som var psykisk utviklingshemma, innvandrere, og mennesker som har hatt problemer med alkohol og /eller narkotika. Å jobbe på denne måten gir livet deres mening, og jeg synes det er kjempeflott at det å gjøre nytte for seg gjør at de føler seg mer verdt i samfunnet. Arbeidet de gjør varierer, men der vi var var det blant annet en hall med brukte møbler, elektriske apparat, klær, kjøkkenutstyr, julepynt og mye annet rart. Det er de ”ansatte” som styrer dette, og tar seg av salget og bevertningen av kunder.
Ved ”midi” (klokka tolv), var det tid for lunsj, som alle andre dager. Lunsjen er bestandig kl tolv; det virker som et nøye innarbeidet ritual i den franske sjela. Uansett, arbeiderne ved EMMAUS lagde mat til oss, og etterpå var det kaker som vi hadde tatt med som dessert. Jeg tok med meg ei sjokoladekake, som faktisk ikke ble svidd i steikovnen min denne gangen. Jeg prøvde nemlig en annen funksjon, pluss at jeg hadde litt lavere temperatur enn det som var angitt på pakken (ja, jeg kjøpte en pose med ferdig røre... Ikke noen god husmor). Smakte ikke på den, fordi jeg prioriterte en av de andre kakene;)
Vertinnen vår for dagen var presidenten for EMMAUS i Dunkerque. På ettermiddagen dro vi med henne til en ”camp” for afghanske flyktninger. Jeg ante virkelig ikke hva jeg gikk til. Været var elendig; tror ikke det har vært så dårlig vær siden jeg kom hit. Ingen hadde passende klær eller sko for å være ute i det været, men da vi kom til de afghanske flyktningene ble alle våre bagateller av noen problemer glemt. Her bodde altså mellom 20 og 30 flyktninger – kun menn, med en drøm om å komme til England. Noen av dem hadde vært der i fire måneder, mens andre 10 dager. De bodde i telt og ”hytter” med vegger laget av soveposer og tepper. De hadde en liten ovn, men den ga ikke noe særlig med varme. Noen gikk i t-skjorter, noen gikk med sandaler, og dette i kraftig regnvær. Dette fikk meg virkelig til å tenke. Jeg hadde ikke trodd at dette kunne finne sted i Frankrike i 2009.
Vi var alle våte og fæle, men vi hadde jo alle et hjem med varme og tørre klær å komme til etterpå. Jeg ble nesten provosert da en av de andre sa ”jeg holder på å dø av kulde”... etter å ha møtt disse menneskene som BOR ute i kulda! Jeg kan ikke forestille meg hvordan det er for dem når vinteren setter inn... Det er jo ikke like kaldt som vinteren i Norge, men likevel, altfor kaldt til å bo ute.
Det er så synd at det er mennesker som lever slik. Det virker som at de ser på England som paradis, men jeg tviler vel egentlig på at det vil bli så mye bedre der... Men går ut fra at systemet for mottak av flyktninger er bedre der, siden det er dit alle ønsker å dra. Jeg snakka med en av dem, og da jeg sa jeg var fra Norge sa han ”yes, Norway is good”, men det er jo litt lenger unna. (For en gangs skyld forsto jeg mer enn de franske, da flyktningene snakket veldig lite fransk, men helt greit engelsk.)
Vertinnen fra EMMAUS sa gang på gang at det var synd at det var så forferdelig vær, men jeg synes det var bra, for da fikk vi se hvor ille de faktisk har det. Inntrykkene fra besøket vil nok sitte i lenge.
I dag, tirsdag, var andre dag med ”Formation Citoyenne”, og i dag var tema ”politiske institusjoner”. Oppmøte var ved Palais de Justice – tinghuset i Dunkerque. Her fikk vi være tilskuere under flere saker som ble tatt opp. Tror det var til sammen fem saker. En av dem var mer alvorlig enn de andre. De fleste involverte alkohol og voldelige handlinger. Litt spennende å se hvordan det er på ordentlig – jeg har aldri vært tilskuer under en rettsak i Norge – men det var vanskelig å få med seg alt, siden jeg for det første ikke forsto alt som ble sagt, og for det andre hørte jeg ikke hva de ”involverte” i saken som ble tatt opp sa, siden de sto med ryggen til. Advokatene hadde fjonge, svarte kjortler med rar pynt som hang på skuldra og nedover ryggen.
Ettermiddagen besøkte vi rådhuset i Dunkerque. Der fikk vi et innblikk i hva som er av muligheter for ungdommer fra Dunkerque. Vi fikk ikke vite så mye om hvordan det fungerer politisk, så det var vel ikke helt slik det skulle være.
I kveld inviterte Cyhème meg med på kafé sammen med kjæresten hennes og noen venner av dem. Ei av dem snakka veldig godt engelsk, så Cyhème ville gjerne at jeg skulle møte henne, sånn at jeg fikk prata litt engelsk. Hun er superomtenksom! Veldig koselig:)
Vel, det var alt for denne gang. Jeg skal prøve å legge igjen noen ord før jeg drar til Bretagne på søndag. Gleder meg!
tirsdag 17. november 2009
Paris, je t'aime!
Nå er vi allerede passert midten av november, og jeg har begynt å telle dager til jeg drar hjem til jul (det betyr ikke at jeg har det ille, altså; jeg bare gleder meg veldig til å komme hjem og se alle sammen igjen). Tida har gått veldig fort!
Siden sist har jeg gjort ganske mye! Begynner med torsdag i forrige uke: Da var vi på det tredje prosjektet vi skal jobbe med de neste syv månedene; et prosjekt som heter (direkte oversatt) ”Økologi og økonomi”. Det handler altså om miljø og bærekraftig utvikling. Torsdag og fredag gikk i hovedsak ut på å diskutere hva hver enkelt kan gjøre for å redusere eget energiforbruk og utslipp. Senere skal vi bruke denne kunnskapen for å informere andre om dette temaet, og å oppfordre dem til å leve mer miljøvennlig og energibesparende.
Dette prosjektet finner sted utenfor Dunkerques bygrenser, i en by som heter Grande Synthe. Der er det en leilighet som er oppretta for å vise hvordan man kan leve mer miljøvennlig. Vi har ikke vært der enda, så jeg vet ikke nøyaktig hva som er gjort for å demonstrere dette. I alle fall; det er i hovedsak i denne leiligheten vi skal informere andre, og det skal skje i slutten av mai. Vi skal organisere en slags sammenkomst for å oppfordre de oppmøtte til å gå for mer miljøvennlige løsninger i hjemmene sine; rett og slett vise hvordan det kan gjøres. Nøyaktig hva vi skal gjøre skal vi finne ut av i løpet av året☺ Et veldig spennende prosjekt, og hun som er vår ”partner” på dette prosjektet er kjempehyggelig!
På torsdag, da vi var så vidt kommet i gang, gikk ei av jentene på teamet mitt, Coralie, i gulvet. Hun segna plutselig om. Hun begynte nærmest å hyperventilere, og det kunne se ut som hun anstrengte hver eneste muskel i kroppen. Baptiste ringte til ambulansen, og i mellomtiden gjaldt det å roe henne ned. Det var ikke noe gøy, og jeg tror alle ble veldig redde. Hun knep igjen nevene så hardt at hun hadde dype merker i håndflatene etter neglene. Hun ble etter hvert roligere, og når ambulansepersonellet kom, var hun noenlunde seg selv. Men de tok henne med sånn at en lege fikk undersøkt henne. Jeg vet ikke riktig hva som forårsaka dette anfallet, men hun hadde visstnok hatt noe lignende for noen år siden. Skummelt, men det går bra med henne nå.
Fredag kveld satte jeg meg på toget til Paris. Turen ble ganske lang siden jeg måtte bytte tog i en annen by, og vente der en stund. Men jeg kom fram til Paris Nord ca kl ti på kvelden, og så var det bare å gå løs på turen til Médan, der Saara-Leena bor, utenfor Paris. Jeg hadde fått beskrivelse av hvordan jeg skulle komme meg dit, og jeg grua meg litt til å finne fram, siden jeg måtte ta to ulike linjer med metroen før jeg skulle finne det rette toget som gikk til den rette togstasjonen.
Men det gikk overraskende bra; jeg hadde siden sist glemt hvor oversiktlig metrosystemet er i Paris. Det ble litt venting før toget til Médan gikk, så jeg var vel ikke helt framme før midnatt. Saara-Leena kom og henta meg på togstasjonen. Hun bodde i et meget koselig strøk; vanskelig å forestille seg at det var like utenfor Paris, det var mer et småbypreg over området, synes jeg. Seinen rant like ved.
Det var veldig gøy å se henne igjen, og vi hadde naturligvis masse prating å ta igjen!
Dagen etter fikk jeg møtt de tre guttene hun passer, mens foreldrene var bortreiste. Jeg hadde kjøpt litt belgisk sjokolade til familien, noe guttene ble veldig glade for!
Etter at Saara-Leena hadde levert dem hos en nabo som skulle passe dem resten av helga, tok vi toget inn til Paris. Vi bestemte oss for å begynne på Montmartre, med reisehåndboka mi som veileder.
onsdag 11. november 2009
Klemte fingre og fransk temperament
Hei alle sammen,
Forrige uke var jeg og resten av teamet mitt på to av de tre prosjektene som vi skal jobbe med resten av året.
Jeg skrev vel i forrige innlegg om ”Papillon Blanc” – prosjektet med de eldre handikappede. Det viser seg at de ikke er SÅ gamle; tror den eldste er 66 år. Men man blir regna for å være ”eldre” når man har et handikap, enten det er fysisk eller mentalt. Vi har enda ikke møtt noen av dem. Vi forbereder et møte med dem den 30. november. Da inviterer vi dem til en liten sammenkomst med noen aktiviteter med mål å bli bedre kjent med dem. Det er jo derfor litt dumt at jeg ikke er tilstede, siden jeg er i Bretagne da, men får nok tatt det igjen ganske fort.
Det andre prosjektet vi var på var hos en assosiasjon som heter ADIS. De jobber med mennesker som på en eller annen måte er berørt av AIDS eller andre seksuelt overførbare sykdommer. Aids er ”sida” på fransk, så navnet på assosiasjonen er ganske enkelt å huske! Det er forresten litt merkelig hvordan alle forkortelser blir omstokka på fransk. I tillegg til ”sida” er HIV VIH på fransk. Det tok litt tid før jeg skjønte at det var HIV de snakka om. ADIS informerer også om temaet, og det er vel der vår tilstedeværelse kommer mest til sin rett. 1. desember er det den internasjonale dagen for kampen mot aids. Da skal vi deles i to; den ene gruppa drar til Calais for å ha en stand på en videregående skole, slik jeg forsto det, mens den andre gruppa blir værende i Dunkerque for å informere studentene på det ene universitetet i byen. Det er OGSÅ mens jeg er i Bretagne... Men for all del, jeg foretrekker Bretagne:)
Vel, vi fikk ikke et veldig godt første inntrykk av våre samarbeidspartnere i ADIS. Sjefen var ei dame som likte å vise at hun visste best, og da hun presenterte reglementet var det som om vi hadde brutt alle reglene allerede. Inntrykket av henne ble ikke akkurat bedre da Bouchra, hun som er muslim og bruker skjerf, tørkle, hijab, eller hva jeg skal kalle det, for å dekke til håret, ikke fikk lov til å vise at hun var muslim når vi offentlig representerer ADIS. Grunnen var at hun ikke måtte sjokkere folk med å vise at hun var muslim. Det hele ble veldig selvmotsigende når hun gang på gang snakka om toleranse, respekt og åpenhet, uansett legning, religion, nasjonalitet osv i assosiasjonen. Håper det løser seg etter hvert! Ellers var det interessant; ei anna som jobba der presenterte hva aids egentlig er. Blant annet hvilke symptomer som oppstår, og hvordan viruset angriper kroppen. Ganske vanskelig å forstå det franske aids-fagspråket, så jeg måtte sette meg ned og lese litt om aids på norsk da jeg kom hjem på kvelden.
Torsdag og fredag var vi igjen i Zuydcoote, på det ”sensitive naturområdet” for å gjøre litt nytte for oss der. Begge dagene gikk med til å rake og rydde ei slette for løst gress og greiner, nesten det samme som vi gjorde en gang tidligere.
Det var jo ikke veldig spennende, men det var fint med litt praktisk arbeid etter tre dager med tung info om prosjektene.
VI måtte kjøre et lite stykke med bil for å komme dit vi skulle arbeide, og i bildøra presterte jeg å klemme fingrene til en av gutta. Jeg fikk skikkelig dårlig samvittighet, selv om det gikk bra. Senere på dagen fikk han migrene og måtte dra hjem... Bra jobba, Marie.
På torsdag ringte jeg han nordmannen som bor i Dunkerque. Var litt usikker på hvordan jeg skulle presentere meg; jeg hadde jo ingen garanti for at han som ga meg nummeret hans hadde nevnt meg for ham. Men det gikk da greit, og han stilte masse spørsmål om hva jeg gjorde her, og om hvor jeg kom fra. Han kjente godt til Vesterålen. Selv var han fra Flekkefjord, hvis jeg ikke husker helt feil. Han har visst bodd her sammen med kona i 47 år, og har jobba innen skipsindustri, men har også vært norsk konsul i regionen. Han var visstnok ganske opptatt for tida, han var i utlandet for øyeblikket (noe som gjorde at telefonkortet mitt ble tømt), men skulle ta kontakt når ting roa seg. Vi får se, da, om jeg får noen eldre norske venner her nede! Hehe.
Fredag kveld gikk jeg ut sammen med de andre volontørene, for å feire ”første lønning”, selv om det kun gjelder for de franske. Paul og jeg fikk jo penger i begynnelsen av oktober også. De franske volontørene får 600 € i måneden, så de har litt mer å leve for enn Paul og meg. Det er jo kjempeflott for de som fortsatt bor hjemme, men for de som har ei husleie å betale er det jo ikke all verden. Det er forresten ganske uvant at ungdommene her bor såpass lenge sammen med foreldrene. De fleste bor fortsatt hjemme, tror den eldste som bor hjemme er 24 år. Men grunnen til det er vel at det er mye vanskeligere for ungdommer å få jobb. I tillegg er det jo dyrt å studere, og siden man ikke har noen lånekasse blir det jo veldig dyrt å skulle betale for bolig i tillegg til studiene.
Ellers gikk helga med til innhenting etter den lange uka i forveien. Godt å slappe av! Jeg var blant annet innom på det kjøpesenteret hvor bildene vi tok under festivalen henger utstilt. Ett eller to av bildene var tatt av meg. Litt gøy. Jeg tror de blir hengende der i ett år, til bildene fra neste års festival erstatter dem. Kjøpte meg også noen sorte ”vintersko”. De er litt penere enn adidas-skoene mine, så har jeg noe å bruke når jeg skal pynte meg litt:)
Mandag og tirsdag var vi altså på prosjektet med de handikappede. Mens mandagen besto av endel ukonstruktiv aktivitet i form av latter, var tirsdag det stikk motsatte; jeg fikk et aldri så lite innblikk i franskmenns temperament. Det hele var ganske dumt, fordi noen begynte å krangle, mest fordi de mistolka hverandre, og etterpå skulle problemløserne gjøre det bedre ved å gi tilsnakk til de som hadde ”tatt feil” i krangelen. Jeg holdt på å bli gal, for det var jo ingenting som hjalp, og det var ekstra unødvendig av de andre å blande seg. Det var jo ikke stort jeg kunne gjøre, annet enn å vente til stormen hadde stilna og tårene var tørka.Etterpå sa en av guttene til meg ”velkommen til Frankrike”. Jo, takk. Det er kjekt med slike situasjoner.
Jeg ble helt surrete i hodet av alt styret, og var ganske kjørt da jeg kom hjem. Planen var egentlig å øve på 11. november-marsjering (11. november er fridag i Frankrike for å markere våpenhvilen etter 1. verdenskrig) med korpset, men jeg rakk ikke det pga bussen som brukte nesten 45 min. Veldig lite gunstig, siden jeg ikke fikk gitt beskjed til noen om at jeg ikke kunne delta likevel. Mitt fravær medførte at jeg gikk glipp av nødvendig informasjon om oppmøtested, i tillegg til at jeg mangla noter. Fikk ikke tak i noen i korpset heller.
På kvelden var jeg en liten tur hos Paul (den franske). Han hadde invitert noen av volontørene til en liten sammenkomst, men jeg orka ikke være der så lenge. Da jeg sa jeg skulle gå, fikk jeg ikke lov til å gå alene. De er så omtenksomme! Så ei som heter Cyhème og kjæresten hennes, som bor ikke så veldig langt unna meg, fulgte meg helt hjem. Utrolig snilt av dem! Skulle vært flere mennesker som dem her på jorda:)
Vel, ganske usikker på hva jeg skulle gjøre i forhold til korpset, satte jeg da klokka på ringing for å stå opp og møte til marsjering, men da jeg våkna av alarmen, ville ikke kroppen lystre. Jeg var altfor trøtt, og følte meg litt uggen i kroppen. Når jeg heller strengt tatt ikke visste hvor jeg skulle møte, la jeg meg under dyna igjen. Jeg vet det er slapt av meg, og fikk litt dårlig samvittighet, men har ikke inntrykk av at de spiller så innmari stor rolle om jeg er der eller ikke. Så jeg fikk ikke mintes de falne etter 1. verdenskrig...
Men det gjorde godt å sove lenger enn vanlig, og jeg har fått gjort litt nødvendige gjøremål som ellers er litt vanskelige å få pressa inn i timeplanen.
Ellers drar jeg til Paris på fredag, så det gleder jeg meg veldig til! Skal bli kjempegøy å se Saara-Leena igjen etter to år!
Nå kan jeg informere om at jeg har endra noen innstillinger for kommentarer på bloggen (visste ikke at det var noe jeg kunne endre på...), så nå trenger man ikke ha en konto for å legge igjen beskjeder. Men husk å skrive hvem det er fra! :)